Tuesday, April 13, 2010

Borsul, Otetul si Zeama De Varza


Trei leacuri de limpezit sarbatorile. Retetele de sanatate pe care le vom prezenta in continuare nu sunt mentionate in nici un tratat clasic de medicina, in schimb sunt folosite de sute de ani in popor, cu un succes extraordinar.

Trasatura lor comuna? Sunt acre! Cu cat mai acre, cu atat mai pregatite sa curete bine si repede balastul enorm cu care ne incarcam organismul de sarbatori (cenusile arse ale bunatatilor pe care le inghitim). Modeste si foarte eficiente (se afla la indemana si nu costa aproape nimic), borsul, otetul si zeama de varza sunt trei alimente banale in aparenta, dar uluitoare prin calitatile lor.

Borsul

Se obtine in principal din taratele de grau, adica din coaja boabelor de grau, care este extrem de bogata in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), in calciu si magneziu, precum si in oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul. Adaugati la aceasta colectie de vitamine si minerale faptul ca borsul dobandeste in urma procesului de fermentatie si o serie de acizi organici si de enzime, si veti obtine un tablou complet al acestui remediu, care este un adevarat elixir pentru intregul organism. In mod traditional, in medicina populara romaneasca, borsul - foarte putine alte natiuni europene il cunosc - era folosit ca remediu de "prim ajutor" pentru o sumedenie de "neplaceri" care apareau la vreme de sarbatoare. Neplaceri la fel de actuale si in vremurile de azi, pe care le puteti combate dupa urmatorul program:

Betia - borsul are proprietatea - greu de explicat de medicina moderna - de a trezi din betie. O doza-soc de doi litri de bors, bauta pe parcursul a una-doua ore, reda acuitatea simturilor, ajuta la redobandirea echilibrului, duce la recapatarea in buna masura a capacitatii de a judeca.

Mahmureala - este eliminata consumand dimineata un litru de bors si apoi, pe parcursul zilei, band bors in loc de apa. Pentru o mai mare eficienta a tratamentului, se va manca pe parcursul zilei respective ceva mai des, insa in portii mici, iar inainte de fiecare masa, se va consuma obligatoriu bors.

Migrena - apare adesea in timpul sarbatorilor, din cauza excesului de hrana si/sau de bautura, din cauza statului prelungit in casa, ori din cauza reactivarii unor probleme biliare etc. Practic, s-a constatat ca durerile de cap insotite de greata sau vertij cedeaza daca bem pe parcursul unei zile un litru de bors. Asociati acestei terapii si cateva frictionari usoare cu otet de mere pe tample si iesiti neaparat cate doua ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Glicemia crescuta - este un fenomen care apare frecvent de sarbatori, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicatiile specifice diabetului, poate fi combatuta cu doua remedii traditionale: bors si ceapa cruda. Daca aveti probleme cu glicemia, consumati mari cantitati din cele doua alimente pe timpul sarbatorilor.

Durerile de ficat si de bila - se bea pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, cate o cana de bors. In medicina populara romaneasca, pentru o mai mare eficienta, se punea in cana de bors si putin praf de pelin.

Pentru a slabi rapid - se face un tratament pe cat de putin complicat, pe atat de eficient: zilnic, vreme de o saptamana, consumati un preparat obtinut din jumatate de litru de bors proaspat, doi litri de apa de izvor, zeama de la o lamaie si trei linguri de miere. Toate componentele se pun intr-un vas si se amesteca bine, pana la totala omogenizare, dupa care se trage in sticle care insa nu se vor pastra la rece, ci la temperatura camerei. Se consuma cei aproape trei litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei le veti putea constata in scurt timp.

Otetul de mere

La fel ca si borsul, preia in buna masura calitatile materiei prime din care a fost obtinut, in cazul de fata merele, fructe foarte bogate in potasiu, mineral esential pentru functionarea normala a unor sisteme importante din organism (cardio-vascular, nervos). Otetul de mere contine practic toate mineralele esentiale si oligoelementele prezente in fructele din care a fost obtinut. El este bogat in potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, siliciu si fier. Cura cu otet de mere este recomandata mai ales celor care au lipsa de potasiu in organism, prezenta mai ales in cazul regimurilor de slabit hiperproteice, adica bazate in principal pe carne. Or, in timpul sarbatorilor, produsele din carne sunt, din pacate, baza hranei, ceea ce, atat pe moment, cat si pe termen lung, creeaza probleme in lant organismului. Sa vedem, in continuare, cum putem rezolva aceste probleme cu ajutorul otetului de mere.

Ingrasarea - pentru a ne incapea hainele si dupa ce trec sarbatorile, putem face in fiecare zi un tratament simplu si cu o eficienta destul de mare: dimineata, cand ne trezim, bem pe stomacul gol un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere.

Pofta de mancare prea mare - este reglata cu o cura deloc complicata, dar cu efecte foarte puternice: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi, pisati impreuna cu o lingura mare de otet si putina apa. Este un preparat nu foarte rafinat ca aroma, insa cu un efect deosebit. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza.

Digestia dificila - luati, inainte si dupa masa, cate un sfert de pahar de apa, in care a fost diluata o lingurita de otet. Otetul stimuleaza salivatia, secretia de sucuri gastrice si mareste peristaltismul tubului digestiv. De asemenea, imbunatateste metabolismul lipidelor, substante care sunt cel mai dificil de digerat si asimilat.

Intoxicatia alimentara - apare adesea pe timpul sarbatorilor, din cauza pastrarii indelungate a unor alimente usor alterabile sau din cauza folosirii la prepararea mancarurilor a unor ingrediente necorespunzatoare, perisate. Daca va confruntati cu aceasta problema, incercati sa evacuati rapid toata hrana nedigerata din stomac, inghitind apa calda cu sare si eliminand-o prin voma. Apoi, dupa ce asteptati o ora, puteti face urmatorul tratament: beti in reprize un litru de apa de izvor sau plata, in care ati dizolvat in prealabil patru linguri de otet.

Durerile de cap - mai ales cele care apar ca o consecinta a unor probleme hepato-biliare sau a excesului de mancare se trateaza intern cu otet de mere, din care se iau 2 lingurite nediluate in putina apa. Extern se fac frictionari ale tamplelor si ale bazei craniului (deasupra cefei) cu otet de mere. O metoda populara, care uneori da rezultate surprinzator de rapide, este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de otet, deasupra unui vas.

Doua aplicatii externe cu otet de mere

Oboseala de dupa noptile nedormite se "scoate" cu frectii blande cu otet ale umerilor, cefei, toracelui si a zonei fruntii. Acest tratament dureaza 15-30 de minute si va fi urmat obligatoriu de un dus, dupa care va veti simti proaspeti si in forma.

Febra musculara de dupa eforturile fizice, cu care corpul nu este obisnuit (cum ar fi o noapte intreaga de dansat sau o drumetie prelungita), se trateaza cu masaje blande si prelungite cu otet a grupelor musculare afectate. Cele mai bune rezultate se obtin daca amestecam patru linguri de otet cu cincizeci de picaturi de ulei volatil de menta si aplicam acest preparat pe zonele afectate.

Moarea de varza

Este zeama rezultata dupa scurgerea verzei murate. Cu alte cuvinte, este un extract 100% natural din varza, imbogatit cu fermenti si enzime (principii active) provenite de la plantele aromatice (telina, marar, ardei iute, hrean) puse in muraturi. Din pacate, moarea de varza a fost destul de putin studiata de catre stiinta, desi cu siguranta va veni vremea cand si ea va declansa o mica revolutie in lumea medicamentelor naturale. Pana atunci, va prezentam cateva gaselnite ale medicinii populare romanesti, referitoare la utilizarea de sarbatori a acestui remediu, nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sanatos:

Apetitul excesiv - se poate regla si cu ajutorul moarei de varza. Se beau inainte de fiecare masa cate 2 pahare de moare (nu mai putin, deoarece in doze mici si medii, moarea de varza este, din contra, un stimulent al apetitului).

Constipatia - 3-4 pahare de moare de varza stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este si motivul pentru care, in multe sate romanesti, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, precum si la sfarsitul ospetelor. De asemenea, prin stimularea tranzitului intestinal, este un foarte bun remediu pentru a slabi in mod natural.

Ficatul marit - este o problema care apare frecvent, mai ales la bolnavii hepatici cronici, in urma meselor imbelsugate de sarbatori. In medicina populara romaneasca, aceasta problema se trateaza cu jumatate de litru de moare de varza, bauta dimineata pe stomacul gol, si cu un litru de ceai de sunatoare baut pe parcursul zilei.

Sensibilitatea la frig - prin continutul sau de vitamine si enzime, precum si datorita faptului ca mareste tensiunea arteriala, moarea de varza stimuleaza circulatia sangelui si, implicit, favorizeaza incalzirea corpului, inclusiv a extremitatilor (maini, picioare). Se consuma zilnic 1-2 pahare de moare de varza.

Sursa o gasiti aici.

No comments:

Post a Comment